dierendag 2020

Dierendag 2020

Welk feestje vier jij op dierendag?

 

Toen ik klein was zei ik: “Dierendag is voor de dieren die niet weten wanneer ze jarig zijn”.
Nu is het voor mij eigenlijk altijd dierendag. Maar juist omdat er een dierendag is op 4 oktober sta ik er die dag extra bij stil. Ik vind het zo wie zo een feestje om dieren om me heen te hebben. En als ik dan ’s avonds op de bank zit, willen ze vaak allemaal bij me zitten.

Ik op de bank met Cooper Sammy en Tijger

Dierendag hoe begon dat?

Een klein stukje geschiedenis.

De datum van dierendag 4 oktober, gaat terug naar de feestdag van Sint Franciscus van Assisi. Hij bekommerde zich om het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de overlevering hield hij ooit een preek voor de dieren.

In 1927 kreeg de voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming een verzoek om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken. Zij vond het een prachtig idee en tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in mei 1929 werd 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. De eerste officiële dierendag in Nederland was op 4 oktober 1930.

Maar we leven inmiddels in 2020. Dat betekent 90 jaar Dierendag in Nederland. Dat is toch zeker een reden voor een feestje.

Vier je dierendag voor alle dieren?

Ga jij meedoen met een feestje voor alle dieren? Door bijvoorbeeld een donatie te doen aan een organisatie? Er zijn zoveel organisaties die opkomen voor dieren, zoals dierenbescherming, vogelbescherming, dierenasielen, dierenambulance, de egelopvang en ga zo maar door.

Of vier je dierendag met je eigen dier?

Dat kan natuurlijk ook op 1000 manieren. Hoe leg jij jouw huisdier in de watten?

Als je het opzoekt betekent in de watten leggen o.a. koesteren, onderhouden, vertroetelen, verwarmen, verwennen, verzorgen, voeden. Al die dingen doen we natuurlijk iedere dag met onze huisdieren.

Maar voor mij betekent in de watten leggen ook nog zoiets als er een schepje bovenop doen. Net even iets meer als gewoonlijk. Dat is best lastig want dieren zijn natuurlijk ook allerlei gewoontes gewend en kunnen niet begrijpen dat iets vandaag wel mag en morgen niet. Mag jouw kat nooit op de bank, maar vandaag wel, snapt hij meestal niet waarom het de dag erna weer niet mag.

Maar 2 keer een hele lange wandeling met je hond i.p.v. 1 keer is wel een in de watten-leg momentje. Of een keertje naar het strand rennen door het water. Lekker schooieren of dollen met je hondenbroer in het bos als je daar niet zo vaak komt.

 

Actie hond rent door het water
uitdollen in het bos

Wat vind jouw huisdier geweldig?

Mijn honden zijn helemaal blij als ik mijn fototoestel meeneem. Dan hoef ik niet eens foto’s te maken. Waarschijnlijk is mijn stemming op dat moment net even anders. En ervaren zij dit als heel erg leuk. Maar als ik dan op de grond ga liggen om bijvoorbeeld een paddenstoel te fotograferen staan ze wel direct naast me. Of in het ergste geval zitten ze bovenop datgene waar ik een foto van wil maken.

Soms zit verwennen ook in hele kleine dingen. Dat heerlijke stokje nadat er gestofzuigd is.
Een hondenpoot is snel gevuld. Een kattenpoot trouwens ook, in ieder geval wel die pootjes van onze kat. Want die krijgt ook een dergelijk lekker vleesstokje als het stofzuigen klaar is. Niemand meer bang van de stofzuiger, iedereen wacht rustig  tot de stofzuiger weer in de kast staat. En ze zitten dan ook al bij het kastje klaar waar die stokjes uit moeten komen.

Doe jij iets speciaals op dierendag?

Ik doe in ieder geval iets speciaals.
Wat doe ik dan? Ik heb 2 mogelijkheden voor je om samen met mij er een speciale dag van te maken.
En je mag natuurlijk ook van allebei de mogelijkheden gebruik maken.

Mogelijkheid 1:

Op vrijdag voor dierendag, het hoofd van je hond bij te werken. Ik weet niet hoe dat bij jullie is maar ik vind het fijn als mijn haar netjes zit als ik een feestje heb.
Dit bied ik aan tegen een vrijwillige bijdrage die ik stort op de rekening van Stichting Dierenlot.

Mogelijkheid 2:

Dat is lekker dan Yvonne ik heb wel een hond maar die hoeft niet getrimd. Maar ook voor jou heb ik een mogelijkheid. 
Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober kan je terecht voor een fotosessie. ( ja, deze keer werk ik voor 1 keer op zondag.)
De dierenportret fotosessie.
Je betaalt hiervoor € 52,50 en ik schenk daarvan € 5,00 aan het goede doel.

Mijn wens is om het één dag buiten en één dag in de studio te doen. Als het weer natuurlijk mee wil werken. 

HOE KAN JE MEEDOEN?

Klik op de knop, daarmee open je jouw mailprogramma en stuur je ( bijna) automatisch mij een mail ik neem daarna contact met je op, om een tijd en voor de fotosessie een datum af te spreken.

Wil je reageren op dit blog mag dat natuurlijk ook dat kan hieronder in een reactie.

Wat je ook gaat doen, ik wens je heel veel plezier samen met jouw huisdier.
Fijne dierendag.

 

Een volgend blog zeker niet missen?

Schrijf je dan in voor de maillijst. Dan stuur ik je een berichtje als het volgende blog online staat.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *