Een hond fotograferen bij weinig licht

Een hond fotograferen bij weinig licht

Via Instagram kreeg ik van meneerhondcoaching de volgende vraag:

“Een mooie foto maken bij weinig licht is nogal een uitdaging. Heb je daar tips voor? Ik fotografeer met een digitale spiegelreflexcamera. 🐶 “
Ja, daar heb ik zeker tips voor.

De uitdaging

Met minimaal beschikbaar licht is het inderdaad een uitdaging om een hond te fotograferen. Als je de camera zelf laat kiezen, zal de belichting waarschijnlijk goed zijn, maar de hond is dan vaak niet scherp.

Een hond beweegt namelijk altijd, ja zelfs als hij stilzit. Je zult dus een snelle sluitertijd moeten kiezen, minimaal 1/500ste. Dat is 1/500ste van een seconde. Je snapt dat er dan weinig licht je camera binnenkomt. En dat licht heb je echt nodig om een foto te kunnen maken.

Als er dan ook nog weinig omgevingslicht is, kom je al snel in de problemen.
Het resultaat: een donkere of misschien wel een zwarte foto.

Mogelijke oplossingen

Je zult je toestel dus een beetje moeten helpen.
Ik fotografeer op de M-stand: zo kan ik alles zelf instellen. Ook met de diafragma-voorkeuze-stand of de sluitertijd-voorkeuze-stand kun je genoeg aanpassen om een juiste belichting te krijgen.

Je kunt je ISO hoger zetten. Dat geeft misschien wel een korreliger foto, wat gedeeltelijk te herstellen is in een bewerkingsprogramma. Maar daarvoor moet je onderwerp echt wel scherp zijn. Elke camera reageert weer anders op hoge ISO; wat voor jou acceptabel is, zul je dus wel eerst moeten uitproberen.

Je kunt het diafragma op de groots mogelijke opening zetten (het kleinste getal), maar ook dat is niet altijd een oplossing. Het maakt het ook moeilijker om je onderwerp helemaal scherp te krijgen.

Je kunt nog proberen om toch een minder snelle sluitertijd te nemen als je hond echt heel erg goed stil kan zitten. Soms het lukt het.

Kun je dan geen hondenfoto maken met weinig licht? Ja, natuurlijk kan het wel, alleen is daar net wat meer voor nodig dan alleen je camera.

Hulp van de flitser

Een flitser kan hier uitkomst bieden. Bij de meeste camera’s is er een flitser op het toestel aanwezig. Je hoeft dan niet een hele snelle sluitertijd te hebben. De flits zal de beweging bevriezen. Wel maakt het verschil of je binnen of buiten flitst.

Buiten je flitser gebruiken

Fotografeer je buiten en is je onderwerp dichtbij, kan die flits je heel goed helpen om de hond mooi stil in beeld te krijgen. Vaak zie je niet dat de flitser gebruikt is. Een stap naar voren of naar achteren kan ook zorgen dat je flits net de juiste belichting geeft en het er minder geflitst uitziet.

Binnen je flitser gebruiken

Als je binnen flitst, wordt de foto al snel te fel verlicht. Je hond krijgt dan vaak ook nog rode ogen. Je zult dus iets aan die felle flits moeten doen.

In sommige camera’s kun je in het menu de flitskracht regelen. Kan dat niet, of geeft het nog niet het gewenste resultaat, dan kun je één van de volgende tips gebruiken.

Je kunt het licht van de flitser ergens ander heen sturen d.m.v. het gebruiken van bijvoorbeeld een wc-rolletje. Deze zet je over je flitser en richt je dan naar boven. Als het felle licht via het plafond gaat, is de kracht ervan al zodanig afgenomen dat je een mooie belichting over kan houden.

Je kunt het licht ook zachter maken door bijvoorbeeld een stukje bakpapier over je flitser te doen: even vastmaken met een elastiekje zodat het blijft zitten.

Of mocht je in het bezit zijn van een half doorzichtig plastic kokertje (waar vroeger een fotorolletje in zat), dan kun je die wat over je flitser plaatsen: ook dat zorgt voor zachter licht.

Ideaal is natuurlijk een losse reportageflitser die je op allerlei mogelijke manieren in kan stellen, en zelfs los van je camera kunt gebruiken. De foto boven dit blog is in een donker stuk bos gemaakt met één externe flitser.

Wil je mijn hulp?

Je kunt mij op verschillende manieren bereiken. Op de contactpagina staan alle mogelijkheden.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *