Helgoland

Het verhaal achter deze landschapsfoto, op Helgoland.

Deze foto was ik zelf al even vergeten. Totdat ik eind november een postpakketje kreeg. Raar ik had niets besteld. En het was echt aan mij geadresseerd. Nadat ik het open had gemaakt snapte ik het nog steeds niet. Er zat een dag scheurkalender in van National Geografic.  Na het lezen van de bijgesloten brief werd het me duidelijk. Ik had in 2019 meegedaan met de fotowedstrijd. Ik hoorde toen niet bij de genomineerde, maar nu hadden ze mijn foto wel een plekje in hun scheurkalender gegeven. Geselecteerd uit ruim 10.000 inzendingen. Dat is nog eens gaaf ben ik een van de 365 gelukkigen. Omdat mijn foto in de kalender geplaatst is, kreeg ik een exemplaar toegestuurd. Natuurlijk ben ik direct op zoek gegaan naar mijn foto, ik wist niet eens meer welke ik ingestuurd had. Ja, gevonden op donderdag 11 maart 2021.

Hoe het idee voor de foto ontstond

In juni 2019 zou ik met een groep fotografen afreizen naar Helgoland. Daar zitten in die tijd vogels te broeden, de Jan van Genten. Ik was al eerder op dit eiland geweest in de winter en in het voorjaar.
Ik had gezien dat er naast de vogels en zeehonden nog veel meer moois was en het is er heerlijk rustig. Een aantal leden van de groep zou iets langer blijven dan het geplande weekend, dat vond ik ook wel wat. Na overleg met het thuisfront heb ik besloten ook iets langer te blijven. 

Nu leek het me wel een goed idee, om van te voren een lijstje te maken met wat ik allemaal wilde zien en fotograferen. Dan kon ik ook de juiste spullen meenemen. Wat ik zeker wilde is; mijn filters mee voor landschap, zonsopkomst en ondergang en lange sluitertijden fotografie. Op momenten dat er zoveel verschil in licht is tussen lucht en landschap, kan je met een filter een mooier resultaat krijgen.

Om een mooi zeegezicht te fotograferen heb ik internet afgezocht naar al eerder gemaakte foto’s op Helgoland. En daarna gezocht waar die op Helgoland gemaakt waren.  Het stukje waar deze foto gemaakt is, daar was ik nog niet eerder geweest.
Die verroeste palen vond ik mooi en je kon daar in tegenstelling tot de andere kant van het eiland aan de zee staan. De andere kant van het eiland is de hoge rots waar de vogels op broeden.

Naast het fotograferen met filters wilde ik ook nog analoog fotograferen in zwart /wit en macrofotografie, bloemetjes en kleine beestjes had ik al eerder gezien daar en dat blijft ook zo leuk om te doen. Mijn lijstje was compleet.  

Voorbereiding op Helgoland

Tijdens het weekend ben ik natuurlijk opgetrokken met de rest van de groep dat was mijn hoofddoel.

Nadat de groep op zondag weer naar huis vertrokken was ben ik aan de slag gegaan met mijn eigen lijstje. Dinsdag stond de lange sluitertijd op het programma. Het zou droog zijn met een paar wolkjes.
Met een app heb ik gekeken hoe laat en waar de zon opkomt. ’s Middags ben ik met een van de leden die ook bleef naar het punt gelopen waar de geroeste palen zouden moeten staan. Eerst maar eens de locatie bekijken. Ik kon via de app ook kijken waar de zon ongeveer opkomt.
Aangekomen op de locatie lag het begin van het strand bezaaid met zeewier. En dat rook nu niet lekker fris. Maar ach alles voor een mooi foto.

Het zag er wel heel mooi uit. De oranje/rode rots links de verroeste palen. Nu moest ik alleen nog weten of alles morgenochtend er net zo zou uitzien. Want eb en vloed was hier ook. En voor hetzelfde geld is morgenochtend alles verder onder water. Maar wat een geluk! Deze week was het in de ochtend laag water.  
Ik heb een aantal proeffoto’s genomen met mijn mobiel. En we hebben een tijd afgesproken dat we hier morgenochtend naar toe zouden gaan. In het donker loop je met z’n tweeën toch makkelijker dan alleen.

helgoland spotten locatie

De Uitvoering

Maandagavond heb ik alle spullen die ik dacht nodig te hebben klaargezet. Dan hoefde ik daar morgenochtend niet meer over na te denken.
Dinsdagochtend vroeg op, half 5 hadden we afgesproken voor het hotel.
In het donker zijn we naar de plek gelopen. Wat een geluk hadden we met het lage water er waren een aantal stenen aan de waterkant. Dat was mooi voor een plekje op de foto. Ik heb mijn spullen neergezet. Het rook nog steeds verschrikkelijk. Nu zat er naast de rottingslucht ook een vislucht bij.  Gelukkig ruik je dat niet op de foto haha.  
Nu was het wachten op de zon. Als hij opkwam waar de app het zei dan zou de zon de  oranje/rode verlichten. Zeker in het eerste zonlicht zou dat heel mooi zijn.
Wachten duurt lang en ik heb mezelf en mijn camera ook meerdere malen verplaatst om vanuit  een andere hoek te fotograferen. Of ik zag ineens een mooi moment, zoals de zon die door een gat in een van de palen tevoorschijn kwam.
Toen de lucht blauw ging kleuren en de zon de rots verlichte stond ik weer op het plekje waarvoor ik gekomen was.
Het resultaat zie je hierbovenaan.

Nog meer foto’s

Het was inmiddels kwart over 6. ( Dat zag ik in de data van mijn laatst genomen foto.) We zijn teruggelopen naar het hotel. Voldaan van de mooie ochtend. 
Hieronder zie je nog een aantal foto’s die ik deze ochtend genomen heb. Klik op de foto om deze groter te zien.

Te Koop

Wist je dat mijn foto’s ook te koop zijn? Een aantal staan er hier op de website.
Je vindt ze onder “mijn natuurfoto’s”

Meer keuze uit verschillende materialen? Kijk dan op mijn pagina bij Werk aan de muur.
Beeldmaker Yvonne van Leeuwen

Wil je een volgend blog zeker niet missen?
Schrijf je dan in voor de maillijst. Dan stuur ik je een berichtje als het volgende blog online staat.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *