zwarte hond binnen fotograferen

Een zwarte hond binnen fotograferen.

Een hondenfoto binnen maken.

Via Facebook stuurde Marjan mij deze foto. Zij heeft lichte en donkere honden, en die zwarte hond krijgt ze maar moeilijk op de plaat. Of daar wat aan te doen was?

Marjan maakte haar foto met een mobiele telefoon. Die meet het beschikbare licht en berekent daar een gemiddelde van. Als je dan een lichte en een donkere hond hebt, zal de lichte goed belicht zijn en de donkere te donker. Deze foto laat dat goed zien: die donkere vlek is de doerak.

Een hond binnen fotograferen is sowieso moeilijk. Dat geldt des te meer als die zwart is. Zwart absorbeert het licht, terwijl licht juist is wat we nodig hebben.

zwarte vlek is de doerak

Een flits gebruiken

Als je in zo’n situatie een flits gebruikt, zal de donkere hond iets beter te zien zijn. Waarschijnlijk zie je dan een grijze in plaats van een zwarte vacht. Maar de lichte hond zal juist té licht worden, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Een spontane foto maken

Spontane foto’s zijn binnen dan ook lastig te maken. Op de meeste mobiele telefoons kun je de camera scherp stellen, door op het scherm het onderwerp van interesse even aan te tikken. Vervolgens kun je met een schuifje op het scherm de belichting aanpassen. Helaas wordt daarbij niet alleen de donkere hond, maar ook de rest lichter, waarmee het totaal vaak uit balans is.

Is er een oplossing?

Er is zeker iets aan te doen, maar dat vraagt wel wat meer aandacht.

1 – Besef waar je staat of zit als je een foto maakt. Soms geeft een stap opzij of naar voren net een betere positie om de foto te maken en het licht te controleren.

2 – Je kunt ervoor kiezen alleen de donkere hond te fotograferen, dus zonder de lichtere hond erbij. Dan kun je ook beter gebruik maken van het schuifje op je mobiele telefoon. Zorg dus voor zo min mogelijk verschil in licht en donker.

3 – Is het in huis erg donker, dan kun je een lamp aandoen. Soms is dat net genoeg om die zwarte hond wel te kunnen fotograferen. Ga met je rug naar het licht staan. Maar niet in de lichtstraal, want dan zorg je zelf weer voor schaduw.

4 – Als er licht door een raam naar binnen valt, kan het helpen als je hond daarbij zit of ligt. Ga in dat geval wel naast het raam staan. Als je naar het raam toe fotografeert, zal je mobiel het licht van het raam opvangen, een gemiddelde uitrekenen, en de zwarte hond alsnog als een zwarte vlek op de foto laten verschijnen.

Hoe ik het doe

Als ik zelf mijn zwarte hond fotografeer met mijn mobiel, neem ik de lichte omgeving soms voor lief. Als de hond duidelijk in beeld is, ben ik tevreden. Het is vaak een leuk moment dat je vast wilt leggen of aan anderen wilt laten zien. Ik hoef deze foto niet af te drukken en aan de muur te hangen. En de kwaliteit is meestal voldoende om online te delen.

Het mooiste resultaat.

Buiten fotograferen is natuurlijk het meest ideale, met een lekker zonnetje in je rug. Dan heb je ook weinig schaduw.

Lukt het niet? En wil je toch een mooie foto?

Ik kan je helpen.

Het mooiste resultaat.

Buiten fotograferen is natuurlijk het meest ideale, met een lekker zonnetje in je rug. Dan heb je ook weinig schaduw.

Lukt het niet? En wil je toch een mooie foto?

Ik kan je helpen.
Je kunt mij op verschillende manieren bereiken. Op de contactpagina staan alle mogelijkheden. 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *