Foto's van je hond

Foto van je hond, op een creatieve manier.

Een korte handleiding

Een korte handleiding om met foto’s van je hond, een leuke collage te maken. Ik vertel je in het kort hoe ik het gedaan heb en wat ik gebruikt heb. In de tekst zie je cijfers achter een aantal woorden staan. Deze corresponderen met de foto’s onderaan dit blog. 

Het idee ontstaat

Terug in de tijd. Het is mei 2020, het is zondag, en het is warm.
Wij genieten buiten in de schaduw, en de honden liggen lui in de zon.

Ik bekijk Cooper van een afstandje. Ik zie een heleboel leuke dingen aan hem. Zijn voeten, met mooie zwarte kussentjes. Zijn duimnagel, die wel eens geknipt mag worden. Zijn bruine oren, met een puntje zwart, waarvan de structuur van de vacht heel anders is dan die van zijn lijf. De dikke vacht op zijn lichaam. Niet alleen de vacht is een dik pak: de haren zelf zijn dat ook. Zeker als je die vergelijkt met het haar op hoofd en oren.  Prachtige bruine ogen. En nu steekt zijn tong iets uit. Hij zal het warm hebben, maar blijft toch liggen. Zijn neus glimt nog lekker: zo’n zwart dopje aan het einde van zijn snuit.

Geniet ik? Ja zeker. Dit zou ik vast moeten leggen. Maar hoe? Foto’s genoeg van Coopers hoofd en van Cooper helemaal. Maar daar ontbreken de accenten.

Ik kan natuurlijk van alle stukjes een foto maken… Weet je? Ik ga het gewoon proberen. Ik pak mijn camera, met een lens opdat ik van dichtbij kan fotograferen.

De uitvoering

Ik zit voor Cooper en probeer zijn oog ( 1 ) te fotograferen. Na een paar foto’s kijk ik op mijn camera en zie er een hele leuke bijzitten: ik zie mezelf in zijn oog!
Cooper gaat liggen.

Eens kijken of het lukt om ook de andere onderdelen waar ik zo van heb genoten op de foto kan zetten. Een achterpoot!( 2)  Cooper heeft een bijzondere gewoonte: als hij ligt, en je komt naar hem toe, dan steekt hij zijn achterpoot in de lucht! Dat komt mooi uit: zo is het gemakkelijk een foto te maken!

Wel even controleren of het inderdaad goed is. Als hij er straks ineens geen zin meer in heeft, lukt het niet meer.
Volgende foto: hij ligt nog lekker met zijn kop op de grond. Het oor ( 3)  is binnen fotobereik. Ik verleg het een klein beetje zodat het zwarte randje op een wit stukje vacht ligt.

Eens kijken wat er nu kan. Hij ligt nog steeds rustig. Af en toe gaan zijn ogen open, maar zo te zien vind hij alles nog goed.  Dan ga ik verder met de duimnagel. ( 4) Zijn poten liggen een beetje gekruist, waardoor ik de duimnagel van zijn onderste poot goed kan zien. Daar maak ik een foto van.

Nu zijn neus. Maar ik wil zijn hoofd  nog niet optillen: zijn snorharen ( 5) steken zo leuk uit. Die wil ik ook vastleggen. Nu nog een stukje vacht.( 6)  Daar heb ik wat meer foto’s voor nodig, want dan kan ik straks een leuk stukje uitzoeken.

Nu nog een voetje van zijn voorpoot ( 7) en  de neusdop.( 8)  Voor het voetje van zijn voorpoot moet hij toch even overeind komen. Hij gaat in sfinxhouding liggen, wat natuurlijk perfect is.

De neusdop is nog wel een dingetje. Die neus beweegt, niet alleen omdat Cooper wil ruiken aan het toestel of aan mij, maar ook omdat zijn neus gewoon… beweegt. Omhoog, omlaag, er vliegt een piepende vogel over, de  kippen tokken… Noem maar op: alles is op dit moment interessanter dan het baasje.  Ik strek mijn arm uit en laat Cooper zijn hoofd, eigenlijk meer zijn onderkaak, in mijn hand rusten. Met mijn andere hand bedien ik de camera. Een paar foto’s later zie ik er één scherpe tussen zitten.  Dat is genoeg. Cooper is het zat en hij mag weer doen wat hij leuk vindt.

De techniek

Later die dag zet ik de foto’s op de pc en bewerk ze nog een beetje. Sommige moet ik wat kleiner maken om het accent echt op dat ene onderdeel te leggen.

Ik weet al dat ik er één foto van wil maken.
In Canva ( een online ontwerpplatform) heb ik een leuke rechthoek gezien die in vlakken verdeeld is.

Dat zou perfect zijn voor wat ik in gedachten heb. 
Mocht jij dat ook willen, dan je vindt het hier:  www.canva.com
Het collagevoorbeeld heet : bruin eenvoudige collage.

Ik heb nu nog één foto nodig waar Cooper helemaal opstaat.( 9) Die zoek ik op in mijn archief.
Alle foto’s heb ik geüpload naar Canva en daar mijn collage gemaakt.
Nu is mijn foto klaar. Het nawerken kostte wel meer tijd dan het maken van de foto’s.

Maar dat is eigenlijk altijd het geval. Ook tijdens een fotosessie.

Heb jij nu ook een idee hoe je deze foto kan maken?
Heb je nog vragen? Stel ze gerust. Ik help je graag. HIER vind je mijn contactgegevens

Het resultaat

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *