2 honden in waterverf aan het strand.

Fotobewerking, maar waarom eigenlijk?

Fotobewerken waarom?

Afgelopen tijd ben ik weer veel aan het bewerken geweest, niet omdat iets mislukt is.
Mislukkingen kan je nu eenmaal niet repareren.
Maar de meeste foto’s hebben wel nabewerking nodig. Net als vroeger het rolletje uit je analoge fototoestel.

Waarom zou je een foto bewerken of zoals het ook genoemd word, Fotoshoppen? De foto is toch al mooi! Als ik vertel over foto bewerken of Photoshop hoor ik al snel “Je maakt een foto en die moet gewoon gelijk goed zijn! “ Natuurlijk is dat zo, een foto moet je goed maken.

Wat is Photoshop dan eigenlijk?

Photoshop is eigenlijk niets anders als de donkere kamer toen we nog met een rolletje fotografeerde. Dan werd het rolletje ontwikkeld en daarna werden de negatieven afgedrukt.
Dat afdrukken doen we nu in een fotobewerkingsprogramma. Ik gebruik daarvoor Light-room en Photoshop. De negatieven maken we met ons fototoestel. Is de foto niet goed gemaakt, bijvoorbeeld onscherp, zal je dat in Photoshop niet kunnen herstellen.

Het is dus wel zaak dat je een goede foto neemt zodat je een goed ‘negatief’ hebt.

Als je in het analoge tijdperk ging afdrukken, waren daar een aantal technieken die je kon toepassen.
Ooit heb ik op school foto’s mogen afdrukken in een donkere kamer. Dat is wel een heel leuk proces als je de afbeelding op het papier ziet verschijnen. Maar voor het zover is, moet het papier belicht worden, dat gebeurd door het negatief waardoor sommige delen wel licht en sommige delen weinig of geen licht krijgen. Als je dan te lang belicht mislukt je foto maar doe je het te kort is deze net zo goed mislukt. Het lag zelfs nog aan het soort papier wat je gebruikte.
Al deze technieken zijn omgezet naar digitale handelingen en die zitten onder andere in Photoshop een fotobewerkings programma.
De foto die nu op je kaartje in je fototoestel staat is dus eigenlijk het negatief van je vroegere rolletje.

Ga je dan ook van alles weghalen? Of toevoegen?

In een fotobewerkings programma kan je ook andere dingen en dat is voor een hondenfotograaf soms wel heel fijn. Denk maar eens aan een foto buiten, de hond kan nog niet los en ligt met zijn halsband en riem nog om, heerlijk in het gras, hij ligt daar lekker te genieten, er is mooi licht maar ja, die riem is niet zo mooi. Dan kan ik gewoon een foto maken met riem. De riem kan haal ik later in Photoshop weg. Zo is er ook geen stress dat de hond weg loopt. En een rustige uitstraling van baas en fotograaf bevordert een relaxte uitstraling van de hond. Wat de foto dan weer ten goede komt.

Nog een voorbeeld van een storend element.

Een grasspriet of een takje zit in beeld en dat stoort. Als je dan de grasspriet of dat takje weg wil halen, kan je dat direct doen, daarmee neem je wel het risico dat je het dier stoort of dat hij schrikt en zich verplaatst.
Je kan de hond opnieuw op het plekje neerleggen, met het risico dat hij niet meer wil, of niet meer leuk kijkt, het licht net iets anders valt, waardoor er een heel ander effect is. Of ik kan de foto nemen met die grasspriet of dat takje wat in de weg zit.
Als ik kies voor de laatste optie met storend element, kan ik inschatten of ik dat kan wegwerken in een van de fotobewerking programma’s die ik gebruik, als het kan maak ik toch liever die foto dan dat ik het dier stoor of verplaats.

Foto’s samenvoegen.

Nog een laatste voorbeeld. Je hebt 2 honden en die wil je allebei leuk op de foto, op één foto wel te verstaan, maar op elke foto van die twee zit er een de ander kant op te kijken, steekt zijn tong uit, dan heeft de ander zijn ogen weer dicht of knipoogt.
Dan heb ik nu de mogelijkheid om de honden niet langer stil te laten zitten dan nodig, en maak ik van twee foto’s één foto door ze samen te voegen.

Dat is toch niet echt?

Ja, zo kan je ernaar kijken. Maar de foto’s die ik gebruik heb ik wel zelf gemaakt.
De hond lag in het gras, dat ik dan storende elementen verwijderd draagt bij aan die mooie foto, dat vind ik belangrijk. Als je een foto hebt met die grasspriet, zal je altijd, als je naar de foto kijkt, die grasspriet zien. En als ik die weghaal, is het dier het middelpunt. En dat is wat telt.

Voor de foto met twee honden, zijn de foto’s ook echt gemaakt, en dat het dan niet tegelijkertijd is, dat klopt, maar dat zou de honden onnodig belasten of heb je de kans dat ze niet meer willen blijven zitten.

 

Mijn photoshop avontuur

Er kan zoveel in photoshop. Ja ook meer als dat je zou willen. Natuurlijk worden er wel eens beelden gemakt dat je denkt hoe kan je dat fotograferen en blijkt het later in photoshop “verbouwd” te zijn. Sommige dingen vind ik leuk en andere niet. Dat is een keus of een smaak.
Zo heb ik gezien dat je kan schilderen, en dat vind ik ontzettend leuk. Maar ook onrealistische beelden vind ik leuk om te doen. Maar dat is nu nog puur hobby en geen regel in de fotografie en fotosessie die ik met honden doe.  Mits het natuurlijk een verzoek is.

Hier onder zie je nog een aantal voorbeelden van mijn vrije photoshop werk. Een waterverf schilderij en een onrealistisch beeld met Maki’s.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *