licht aangepast-uitgelicht

Een fotobewerkings programma, maar waarom fotoshoppen?

Fotobewerking; maar waarom eigenlijk?

Waarom een foto bewerken of zoals het ook genoemd word, Photoshoppen? De foto is toch al mooi! Als ik vertel over fotobewerken of Photoshop hoor ik al snel “Je maakt een foto en die moet gewoon gelijk goed zijn! “ Natuurlijk is dat zo, een foto moet je goed maken.

Een Photoshop avond.

Zoals ik op Facebook heb laten zien, heb ik mezelf een avond toegewezen om te fotoshoppen.
Een avond om heerlijk bezig te zijn met de foto’s die ik gemaakt heb. Alles nog eens nakijken en terug genieten. Maar ook voor het onderhouden van de technieken die ik geleerd heb en meer technieken leren.

Wat is Photoshop dan eigenlijk?

Photoshop is eigenlijk niets anders als de donkere kamer toen we nog met een rolletje fotografeerde. Dan werd het rolletje ontwikkeld en daarna werden de negatieven afgedrukt.
Dat afdrukken doen we nu in een fotobewerkingsprogramma. Ik gebruik daarvoor Lightroom en Photoshop. De negatieven maken we met ons fototoestel. Is de foto niet goed gemaakt, bijvoorbeeld onscherp, zal je dat in Photoshop niet kunnen herstellen.

Het is dus wel zaak dat je een goede foto neemt zodat je een goed ‘negatief’ hebt.

Als je in het analoge tijdperk ging afdrukken, waren daar een aantal technieken die je kon toepassen.
Ooit heb ik op school foto’s mogen afdrukken in een donkere kamer. Dat is wel een heel leuk proces als je de afbeelding op het papier ziet verschijnen. Maar voor het zover is, moet het papier belicht worden, dat gebeurd door het negatief waardoor sommige delen wel en sommige delen weinig of geen licht krijgen. Als je dan te lang belicht mislukt je foto maar doe je het te kort is deze net zo goed mislukt. Het lag zelfs nog aan het soort papier wat je gebruikte.
Al deze technieken zijn omgezet naar digitale handelingen en die zitten onder andere in Photoshop een fotobewerkings programma.

Ga je dan ook van alles weghalen? Of toevoegen?

In een fotobewerkings programma kan je ook andere dingen en dat is voor een hondenfotograaf soms wel heel fijn. Denk maar eens aan een foto buiten, de hond kan nog niet los en ligt met zijn halsband en riem nog om, heerlijk in het gras, hij ligt daar lekker te genieten, er is mooi licht maar ja, die riem is niet zo mooi. Dan kan ik gewoon een foto maken met riem. De riem kan haal ik later in Photoshop weg. Zo is er ook geen stress dat de hond weg loopt. En een rustige uitstraling van baas en fotograaf bevordert een relaxte uitstraling van de hond. Wat de foto dan weer ten goede komt.

 

Met de halsband en riem nog om ligt de hond in het gras te genieten.
Met de halsband en riem nog om ligt de hond in het gras te genieten.
De riem en de halsband weggewerkt in fotobewerkingsprogramma
Hier is de riem en de halsband uit de foto verwijderd met een fotobewerkingsprogramma

Nog een voorbeeld van een storend element.

Een grasspriet of een takje zit in beeld en dat stoort. Als je dan de grasspriet of dat takje weg wil halen, kan je dat direct doen, daarmee neem je wel het risico dat je het dier stoort of dat hij schrikt en zich verplaatst.
Je kan de hond opnieuw op het plekje neerleggen, met het risico dat hij niet meer wil, of niet meer leuk kijkt, het licht net iets anders valt, waardoor er een heel ander effect is. Of ik kan de foto nemen met die grasspriet of dat takje wat in de weg zit.
Als ik kies voor de laatste optie met storend element, kan ik inschatten of ik dat kan wegwerken in een van de fotobewerking programma’s die ik gebruik, als het kan maak ik toch liever die foto dan dat ik het dier stoor of verplaats.

Foto’s samenvoegen.

Nog een laatste voorbeeld. Je hebt 2 honden en die wil je allebei leuk op de foto, op één foto wel te verstaan, maar op elke foto van die twee zit er een de ander kant op te kijken, steekt zijn tong uit, dan heeft de ander zijn ogen weer dicht of knipoogt.
Dan heb ik nu de mogelijkheid om de honden niet langer stil te laten zitten dan nodig, en maak ik van twee foto’s één foto door ze samen te voegen.

Dat is toch niet echt?

Ja, zo kan je ernaar kijken. Maar de foto’s die ik gebruik heb ik wel zelf gemaakt.
De hond lag in het gras, dat ik dan storende elementen verwijderd draagt bij aan die mooie foto, dat vind ik belangrijk. Als je een foto hebt met die grasspriet, zal je altijd, als je naar de foto kijkt, die grasspriet zien. En als ik die weghaal, is het dier het middelpunt. En dat is wat telt.

Voor de foto met twee honden, zijn de foto’s ook echt gemaakt, en dat het dan niet tegelijkertijd is, dat klopt, maar dat zou de honden onnodig belasten of heb je de kans dat ze niet meer willen blijven zitten.

Mijn photoshopavond.

De woensdagavond wil ik voorlopig nog heel veel leren en doen in Photoshop, ik ga vanaf donderdag weer Facebookberichten neerzetten met de door mij bewerkte beelden.
Je kan dan een week lang, onder dat bericht een foto te plaatsen die je aangepast zou willen hebben, ik kijk dan in die week of ik een foto mee kan nemen als ik een avond ga fotoshoppen. Zet er in ieder geval even bij wat je stoort in de foto of wat je beter zou willen hebben. Ik ga dan kijken wat ik voor je kan doen. De foto is niet groot genoeg om later af te drukken, maar je krijgt wel een indruk van wat er kan.
Mocht je een foto willen laten aanpassen om af te drukken? Stuur mij een mailtje, dan kunnen we overleggen wat kan en ga ik voor je aan de slag. De foto’s die ik vanaf de Facebookpagina haal en aangepast heb zet ik op de website.

Hier vind je mijn Facebookpagina.
Als je mij volgt mis je geen bericht meer en blijf je op de hoogte van mijn werk.

voor bewerking
Indy en Joey samen, zonder tong uit de bek, op de foto lijkt moeilijk.
na het samenvoegen
Indy en Joey, twee foto's samengevoegd
met storende grasspriet
Een storende grasspriet lijkt de poes haar neus en oor te raken.
grasspriet professioneel verwijderd.
Beide storende elementen professioneel verwijderd.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *