Voeren en warmhouden

Fotoreis naar Helgoland

Naar Helgoland? Ga je daar honden fotograferen?

Nee geen honden, er zijn wel zeehonden maar ik ga voornamelijk om Jan van genten te fotograferen, de Grootste Noord-Atlantische zeevogel, die onder andere broedt op Helgoland. 

Wat is Helgoland en waar ligt het? 

 

Overzicht Helgoland en Lange Anna

Helgoland is een Duits eiland dat ligt in de Duitse Bocht, ongeveer 70 km uit de kust in de Noordzee. Het eiland meet 1,7 km². Het is vooral bekend om zijn roodgekleurde rotskust die 47 meter hoog uit zee omhoog rijst, en om de (nu door omvallen bedreigde) rotspunt de Lange Anna. Helgoland is verdeeld in unterland, mittelland en oberland. Vanaf het unterland kan je met een trap van ongeveer 250 treden of een lift omhoog naar het oberland daar broeden de Jan van genten.

Sinds de storm van 1720, die heel veel zand wegsloeg van het oorspronkelijke eiland, bestaat Helgoland uit twee eilanden: Het hoofdeiland met een herkenbare klif van bontzandsteen waar de boten aankomen en het strandeiland Düne, hier bevind zich een heel klein vliegveld. 

Hoe ben je op Helgoland terecht gekomen?

Ik heb workshops gevolgd bij Rob Doolaard, hij had ook een fotoreis naar Helgoland, dat wilde ik ook wel. Na de eerste keer ben je verkocht, het is zo’n mooi eiland en de Jan van genten alleen al zien is echt een fantastische beleving. Op donderdag middag zijn we met een groot gezelschap aangekomen in Duitsland en na een overnachting hebben we op vrijdag de boot genomen naar Helgoland. Na het weekend zijn de meeste groepsleden teruggekeerd en ik ben met nog een aantal anderen gebleven. Nu kon ik me nog wat meer verdiepen in gedrag en de technieken om vogels te fotograferen. Een vogel fotograferen werkt toch weer anders dan een hond of een kat. Een hond kan je vaak nog wel laten zitten of liggen, bij een kat wordt dat al minder maar een vogel doet gewoon wat hij denkt dat op dat moment nodig is, hoewel een parkiet of een papegaai daar wel een uitzondering op kan zijn.

Je komt boven op Helgoland wat zie je dan?

Een nest bouwen en je partner behagen.

Als het nest nog niet gebouwd is, zie je de vogels bouwen en nestmateriaal aanbrengen, takjes, oude veren, zeewier, maar ook het groen wat nog langs het hek staat. We kwamen één keer boven op de rots aan en toen hadden alle Jan van genten die op de hoogste richel zaten, die middag een mooi groen nest gekregen. ’s Ochtends was alles nog bruinig en toen we ’s middags kwamen waren de meeste nesten boven op de rost voorzien van een mooi groen tapijtje. Die groene planten groeien op en tegen de rots, de vogels hadden deze geplukt. Helaas vinden ze ook plastic en touw, wat ze gebruiken in hun nest en dat loopt soms niet goed af als ze daarin vast blijven zitten.
Eén vogel wacht bij het nest terwijl de ander weg is, als deze even later met nestmateriaal terug komt, is dat een heel leuk gezicht, vliegend met een snavel vol materiaal, zoekend naar zijn partner en de landing gaat net als anders niet heel sierlijk. Met een plof komt de vogel op de grond en dan wordt het nestmateriaal overhandigd. Komt de vogel terug zonder nestmateriaal ploft hij ook zo tussen de rest maar wel naast zijn partner. En dan maken ze een aparte beweging, allebei met de koppen omhoog, snavels langs elkaar en er klinkt een luide roep. Het is een heel apart geluid, partnerbinding wordt deze het ook wel genoemd. Het duurt maar kort en dan gaan de vogels verder of er niets gebeurd is.

aannemen nestmateriaal
partnerbinding bij jan van genten

Wachten en kijken wat er gebeurd. 

Je staat te wachten wat er gebeurd, soms blijven de vogels alleen maar zitten, broeden op het ei of hun jong warm houden. Het ei houden ze warm met hun zwemvliezen en lijf. Een van de twee ouders is onderweg naar zee om te vissen. Op zo’n moment is het kijken wat doet een vogel hoe gedraagt hij zich, waar reageert hij op, en als je dat doorhebt dan kan je van deze Jan van gent, die stil lijkt te zitten toch een bijzondere foto maken. Soms lijken ze te slapen maar met het minste geluid zijn de ogen weer wijd open. Als de partner in aantocht is lijken ze dat aan te voelen, er wordt omhoog gekeken en dan ineens is hij er. De vogel die terugkomt, zoekt zijn partner, je ziet hem naar beneden kijken als hij langs of overvliegt, ze draaien op de wind mee en hebben soms wel 4 of 5 pogingen nodig om op de juiste plek te landen.
De landing gaat niet altijd vlekkeloos eigenlijk is een perfecte landing een zeldzaamheid. Het is zo druk op de rots dat er bijna geen stukje rots meer te zien is. Als het jong gevoerd is gaat er één weer naar zee. Ik heb één vogelpaar gezien die dat telkens afwisselde, zij gingen om de beurt vissen en het jong warm houden. 

Jong voeren

Vechten en vliegen.

Er is best veel nestverdediging, komt er een andere vogel te dicht in de buurt, wat bijna onmogelijk is omdat iedereen al bijna boven op elkaar zit, wordt er behoorlijk gedreigd, gehakt met de snavel en gebeten. 

Zodra het iets harder gaat waaien moet je boven zijn om vliegende vogels te fotograferen. Ze “springen” als het waren van de klif om zich op de wind mee te laten nemen. Als het heel hard waait hangen ze soms stil in de lucht, en als je mazzel hebt voor je neus. Dat is op dat moment makkelijk te fotograferen. Ik vind het leuker om ze te fotograferen als ze langs vliegen. Dat kost wel iets meer techniek en tijd. Eerst kijken wat er gebeurd, hoe vliegen de vogels? Hoe staat de wind en dus van welke kant komen ze aanvliegen? Waar moet ik gaan staan om ze mooi in beeld te krijgen? Wat gebeurd er als ze terug komen? Zoveel dingen die je in relatief korte tijd kan aflezen, als je dat patroon herkend is het een feestje om daarop in te spelen en mooie vliegbeelden te maken. 

Vliegende jan van genten

Ik heb me nu weer wat verder kunnen ontwikkelen om ook vogels goed in beeld te kunnen brengen en ga eens kijken hoe ik dit toe kan passen in mijn huisdierfotografie. Er zijn al wel wat ideeën aan het ontstaan.

Heb jij een vogel , waarvan je graag een foto wilt laten maken? Informeer dan gerust eens naar de mogelijkheden.
Er staat nog geen concrete fotosessie op mijn website. Maar maak een afspraak voor een oriënterend gesprek of stuur een mailtje voor meer informatie.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *