uitgelicht voor blog-IMG_4686

Mislukte foto’s, of toch niet?

Mislukte foto’s of Bloopers

Ik zit midden in een verbouwing, en kwam tot de ontdekking dat ik nog een blog moest schrijven. Waar zal ik het deze keer over hebben? De trimsalon/fotostudio wordt voorzien van een nieuwe laag verf en wordt anders ingedeeld zodat ik voor beide werkzaamheden beter/meer plek heb. Als je dan zo aan het werk bent, en het loopt anders dan de bedoeling was, kom je op het idee dat dit ook tijdens fotosessies het geval is. Soms noemen we dat mislukt, maar vaak is het alleen anders dan verwacht.

*Vandaag een blog met veel foto’s.

En niet zomaar foto’s maar foto’s die ik niet zo vaak laat zien. Mislukte foto’s. Wel hele speciale foto’s. Want als ze al op mijn SD kaartje blijven staan, ( wat in mijn Camera zit) en ook nog op mijn pc staan. Dan is dat eigenlijk een klein wonder. Meestal gooi ik alles wat mislukt is direct weg, het neemt alleen maar ruimte in op je computer en die ruimte kan ik veel te goed gebruiken om te vullen met goede foto’s.

*Heb jij mislukte foto’s?

Misschien lijkt het wel of er bij mij alleen maar goede foto’s uit de camera rollen. Dat is dus niet het geval. Ook bij mij mislukken er genoeg foto’s, dat heb je als je met dieren omgaat en ze wilt fotograferen. Oefening baart kunst dus de mislukte worden wel minder als je langer en vaker fotografeert. Maar helemaal zonder is het nooit.

*Foto mislukt maar uiteindelijk grappig.

En zeg nou zelf wat is mislukt? Hoe vaak heb je zelf dat je een foto maakt en er een hele rare gezichtsuitdrukking is, daar moeten we vaak erg om lachen. En denk je echt dat een hond op commando een knipoog kan geven? Of zijn tong uitsteken? Nee, dat lukt niet. Heel misschien is er een hond die dat kan. Na veel geduld en heel veel oefenen.
Als je bezig bent foto’s te maken knippert een hond ook met zijn ogen, soms vind hij iets eng en dan steekt hij zijn tong even uit, dat hoort bij zijn gedrag. Dan kan het zijn dat je dat moment net pakt met je foto, in eerste instantie mislukt want dat was niet de bedoeling, maar achteraf blijkt het een leuke foto te zijn. Dus ja, wat is mislukt?

*Wat is dan mislukt?

Een foto ( totaal) mislukt, niet scherp, verkeerde kleur of veel te donker of te licht, half in beeld en een compositie die niet klopt, er is iets raars aan de foto en je kan niet direct zeggen wat, maar de verhouding klopt dan meestal niet. Voor mij is een foto mislukt als ik er echt helemaal niets mee kan. Een foto waar de hond uit beeld rent, en zijn hoofd niet op de foto staat, ja die is wel echt mislukt. Of eentje waarbij je bent vergeten je instellingen aan te passen, ja ook mij overkomt dat.

* Foto mislukt in de reeks naar de juiste foto.

En dan heb ik ook nog foto’s die uiteindelijk met een mooi beeld eindigen, daaraan vooraf is wel het een en ander misgegaan. En soms niet zo heel veel en wordt het zoeken wat nu uiteindelijk de beste foto is. Dat is dan weer een kwestie van smaak.

* Foto ’s met een emotie.

En dan zijn er ook nog foto’s met een verhaal erachter. Foto’s die je ziet en waarvan je denkt, wat is dit nu? Als je ze ziet zonder dat je bij de fotosessie was heb je geen idee waarom iemand dit mooi of leuk zou vinden. Maar het verhaal achter de foto, hoe deze gemaakt is, wat er gebeurde, hoe de hond ergens op reageerde, dat maakt een foto soms speciaal. Niet de mooiste maar wel eentje met een herinnering, voor degene die erbij waren.

*Dus is mislukt, ook echt mislukt?

Zoals je kunt lezen heb ik dus ook “mislukte foto’s” en van die mislukte foto’s, vind ik er ook nog veel uiteindelijk niet mislukt. Het meeste komt toch niet in mijn portfolio terecht. En staan dus gewoon op mijn computer ruimte in beslag te nemen. Af en toe kom ik ze tijdens het zoeken naar iets tegen en dan blijf ik altijd even hangen in zo een map, met veel plezier en een glimlach blader ik dan door die foto’s.

Benieuwd naar mijn mislukte beelden? Ik deel er een aantal hieronder. De meeste zijn van Cooper, want ook al zijn ze echt mislukt, vind ik het moeilijk om ze weg te gooien. Als je op de foto klikt, komt deze groot in beeld.


Ben je benieuwd naar mijn portfolio? Hier is de link naar die pagina.

Foto mislukt maar uiteindelijk grappig.

Wat is dan mislukt?

Foto mislukt in de reeks naar de juiste foto

Foto's met een emotie

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *