bloopers-uitgelicht

Mislukte hondenfoto’s of Bloopers

Bloopers

Bloopers er werd net weer om gevraagd in een facebookgroep van hondenfotografen.
Vorige week postte ik al een blooper op facebook, Sammy was opgestaan en stond voor Cooper. Cooper zag mij niet meer en tilde zijn kop nog meer omhoog om over Sammy heen te kijken.
Nee, dat was niet gepland en nee het was ook niet de bedoeling dat Sammy ging lopen. Sammy zat naast Cooper en moest daar blijven zitten. Foutje van mij ik zei het woord snoeppies.

En vandaag lag Sammy klaar met een gewei voor een kerstfoto, eerst gaapt hij. Het was toch wel een beetje spannend met zo’n diadeem op je hoofd. ( maar lijkt nu wel een beetje op een burlend rendier.) Dan knabbelt ie aan zijn nagel en kijkt of ik het zie. Daarna beweegt hij zijn hoofd en plop het gewei valt en zit voor zijn ogen. Op de foto zie ik net een heel klein stukje oog.

Lachen is leuk.

En geef nou maar toe, het is altijd grappig om van dit soort bloopers te zien. Op het moment dat het gebeurd denk je 1 seconde hè jammer ( of soms potverdorie) Maar reageren door verder te gaan met foto’s maken levert hilarische foto’s op.
En ook daar maak ik mensen blij mee.

Bloopers genoeg

Misschien doe ik het anders,  maar die foto’s waar het lijkt te mislukken of niet gaat zoals je gepland hebt, zijn vaak juweeltjes. Soms zelfs schitterend maar niet altijd om aan de muur te hangen.

Vroeger zou ik die foto’s niet zo vaak delen, je moet toch laten zien wat je kunt. Het beste van het beste. Ik bewaarde ze niet eens. Die gingen direct na het bekijken op de PC de prullenbak in. Of ik maakte ze niet eens als er iets gebeurde.

Blij zijn als het misgaat

Maar hé, ik ben ook maar een mens die gewoon zijn best doet, en probeer zo een leuk mogelijke tijd te hebben. En dit is wat ik kan, ik word niet boos maar ga door met foto’s maken en ik lig soms in een deuk om wat die honden uithalen. Nu ik het opschrijf zit ik al weer met zoveel taferelen in mijn hoofd dat de tranen me bijna weer in de ogen schieten van het lachen. En daar gaat het toch om bij foto’s. Om het gevoel wat ze je geven. Iets waar je op terug kan kijken. En natuurlijk zitten er ook prachtige foto’s tussen. Misschien wel juist omdat het mis mag gaan.

Denk je dat die hond het expres doet? Welnee, die reageert ergens op. En meestal op iets wat wij, in dit geval ik anders doe waarop die hond reageert. Ga ik nu niet meer mee zitten.

Dus plaats ik nu ook gewoon de foto’s die misgingen.

Foto mislukt maar uiteindelijk grappig

En zeg nou zelf wat is mislukt? Hoe vaak heb je zelf dat je een foto maakt en er een hele rare gezichtsuitdrukking is, daar moeten we vaak erg om lachen. En denk je echt dat een hond op commando een knipoog kan geven? Of zijn tong uitsteken? Nee, dat lukt niet. Heel misschien is er een hond die dat kan. Na veel geduld en heel veel oefenen.
Als je bezig bent foto’s te maken knippert een hond ook met zijn ogen, soms vind hij iets eng en dan steekt hij zijn tong even uit, dat hoort bij zijn gedrag. Dan kan het zijn dat je dat moment net pakt met je foto, in eerste instantie mislukt want dat was niet de bedoeling, maar achteraf blijkt het een leuke foto te zijn. Dus ja, wat is mislukt?

 

Heb ik mislukte foto’s?

Natuurlijk heb ik mislukte foto’s. Misschien heb je weleens gedacht dat bij mij alleen maar goede foto’s uit de camera rollen. Dat is dus niet het geval. Ook bij mij mislukken er genoeg foto’s, dat heb je als je met dieren omgaat en ze wilt fotograferen. Oefening baart kunst dus de mislukte worden wel minder als je langer en vaker fotografeert. Maar helemaal zonder is het nooit.

Wat is dan mislukt?

Een foto ( totaal) mislukt, is niet scherp, verkeerde kleur of veel te donker of te licht, half in beeld en een compositie die niet klopt, er is iets raars aan de foto en je kunt niet direct zeggen wat, maar de verhouding klopt dan meestal niet. Voor mij is een foto mislukt als ik er echt helemaal niets mee kan. Een foto waar de hond uit beeld rent, en zijn hoofd niet op de foto staat, ja die is wel echt mislukt. Of eentje waarbij je bent vergeten je instellingen aan te passen, ja ook dat overkomt mij.

Foto mislukt in de reeks naar de juiste foto

Zoals de tip die ik vertelde over de instelling op je mobiel, om veel foto’s achter elkaar te maken. Dan heb je en heleboel mislukte maar met een beetje mazzel ook een goede.
En dat is bij mij niet anders. Er zitten veel goede in een reeks maar ook foto’s waar het net niet goed is. En soms is het echt zoeken wat nu uiteindelijk de beste foto is. Dat is dan weer een kwestie van smaak.

Foto’s met een emotie

Dan zijn er ook nog foto’s met een verhaal erachter. Foto’s die je ziet en waarvan je denkt, wat is dit nu? Als je ze ziet zonder dat je bij de fotosessie was heb je geen idee waarom iemand dit mooi of leuk zou vinden. Maar het verhaal achter de foto, hoe deze gemaakt is, wat er gebeurde, hoe de hond ergens op reageerde, dat maakt een foto soms speciaal. Niet de mooiste maar wel eentje met een herinnering, voor degene die erbij waren.

Dus is mislukt, ook echt mislukt?

Zoals je kunt lezen heb ik dus ook “mislukte foto’s” en van die mislukte foto’s, vind ik er ook nog veel uiteindelijk niet mislukt. Het meeste komt toch niet in mijn portfolio terecht. En staan nog wel op mijn computer, die kan ik nu niet meer weggooien. Af en toe kom ik ze tijdens het zoeken naar iets tegen en dan blijf ik altijd even hangen, met veel plezier en een glimlach blader ik dan door die foto’s. Ik zou ze misschien eens in een fotoalbum moeten zetten. Haha, of een boek van maken. Hondenbloopers.

Ook zin in een leuke fotoshoot? waar misschien wel bloopers bij zitten? Dan vraag ik je misschien wel of ik de foto’s in een boek mag gebruiken. Je bent van harte welkom. Op de contactpagina vind je de gegevens om mij te bereiken. 

Een volgend blog zeker niet missen?

Schrijf je dan in voor de maillijst. Dan stuur ik je een berichtje als het volgende blog online staat.

2 reacties

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *