Bewerkingen

Bewerken is een essentieel onderdeel van de fotografie. Ik heb daar een blog over geschreven. Dat vind je hier.

Sammy op een skateboard

 Zoals je op onderstaande foto ziet is bewerken gewenst. Sammy met zijn zwarte vacht is meer een zwarte vlek dan een harige hond.
De vacht van een zwarte hond absorbeert het licht, terwijl een hond met een witte vacht juist het licht reflecteert. 
Door dit aan te passen in Photoshop komen de haren weer tevoorschijn. En heb je een echter beeld van wat wij als mens zien.
Op het moment dat ik de foto nam, bleek de pet niet helemaal lekker te zitten, ik heb dat zo gelaten, en ervoor gekozen om dat later weg te werken.
Sammy stond rustig op het skateboard en als ik dat ging verstoren moest ik maar weer afwachten of het nog een keertje lukte.
Keuzes maken tijdens een fotosessie over wel of niet bewerken is dus net zo belangrijk om een leuke foto te krijgen.

Zo uit de camera, Sammy op een skateboard met pet, voor een graffiti muur
Voor - zo uit de camera
Nabewerking in photoshop van hond op een skateboard voor een graffiti muur
Na - aangepast in Photoshop

Tijger met vallende sinterklaas pakjes

Tijger mocht hulppiet zijn, tussen de cadeautjes, zoals je bij de voorfoto ziet, had ik de pakjes opgehangen aan een dun draadje, op die manier kon ik ze later makkelijk wegpoetsen. 
Ook het bewegend maken van de pakjes, zodat het lijkt of ze echt vallen heb ik achteraf in photoshop gedaan. 
Normaal gebruik je een lamp achter het onderwerp, Tijger vond dat geen goed plan en ook het licht heb ik later in photoshop toegevoegd. 

Een poes tussen vallende sinterklaas pakjes
Voor - zo uit de camera
Een kater tussen de vallende sinterklaas pakjes
Na - aangepast in Photoshop

Photoshop leren gebruiken.

Om photoshop te leren gebruiken heb ik, in 2018,  verschillende cursussen gevolgd, daarna heb ik heel veel zelf geleerd. Vanaf 2022 volg ik weer verschillende cursussen om op de hoogte te blijven van alle mogelijkheden. 

Voordat ik photoshop had, gebruikte ik Paint Shop Pro en ik heb in een PSPforum alles vanaf het begin geleerd. Veel van die kennis kwam wel van pas, maar bleek niet genoeg om in Photoshop en Lightroom direct aan de slag te gaan. De onderstaande beelden heb tijdens een van de Photoshop opleidingen in 2018 gemaakt. 
En zoals vaker het geval is,  had ik mezelf weer een behoorlijke uitdaging gegeven om net iets meer te doen dan er gevraagd was.

De vossen en de apen heb ik zelf gefotografeerd, net als de foto van de zon, al lijkt het een maan achter de donkere wolken.  De andere foto’s komen van een website met vrij verkrijgbare foto’s. 

Portfolio bewerkingen 3
Portfolio bewerkingen 4