Terug in de tijd banner

Terug in de tijd

Terug in de tijd.

Een hele oude foto, op verzoek dit keer een paardenfoto. Deze heb ik genomen met mijn allereerste spiegelreflexcamera. Want net als dit paard heb ik ook mijn eerste professionele camera gekocht van mijn eerste verdiende maand loon. Daar moest ik natuurlijk wel een paar maanden voor sparen.
Ik was 16 en ging werken bij de PTT, eerste een opleiding volgen met nog 11 andere studenten. Omdat we nog leerplichtig waren gingen we ook nog 2 dagen per week naar een vormingsschool. Ik heb echt geen idee waarom dat zo heette en of dat nu nog bestaat. Het was 1979. Maar de liefde voor de fotografie werd daar wel heel erg gevoed. We hadden namelijk fotografie les. Mochten met een camera Rotterdam in en bij terugkomst deed de leraar de film ontwikkelen.
Wij mochten dan de volgende les zelf de foto’s afdrukken. Zo waren er verschillende projecten.
En het mooiste van alles vonden we dat we er ook nog voor betaald kregen.

Heeft nog niets met paarden te maken hè?

Een paard en een camera

Maar dat kwam, ik reed al paard in die tijd op een manege. En wilde dolgraag een eigen paard.
Na een paar maanden gewerkt te hebben kon ik dat betalen en werd mijn droom werkelijkheid.

Ook de camera werd werkelijkheid, al zagen mijn ouders dat niet zo zitten. Een dure camera en dan ook nog aparte lenzen en een koffer om alles in te bewaren. Nee, een compacte camera was gewoon genoeg. Maar niet voor mij. Dus kwam er een spiegelreflexcamera. Een Practica, ik heb hem nog steeds en hij werkt ook nog als ik er maar een rolletje in doe.  Met mijn camera ben ik op stap gegaan. Ik fotografeerde veel bloemen, de hond, de kat, en liet de meeste fotorolletjes eerst alleen ontwikkelen en keek dan of ik iets wilde laten afdrukken. Tot mijn spijt zijn de meeste negatieven verloren gegaan in de verhuizingen. Of gedacht ik heb de foto’s wat moet ik er nog mee. Ja, nu denk ik daar wel anders over.

Het paard op de foto

Terug naar het paard. Want ja, die moest natuurlijk ook op de foto. De foto hierboven was ik supertrots op. De mooie wazige achtergrond en het paard heel scherp. In eerste instantie snapte ik niet zo goed hoe ik dat nu voor elkaar gekregen had, het bleek dat ik nog veel moest leren. Ik was in ieder geval super trots dat het gelukt was wat ik wilde maken. En dat meer mensen de foto mooi vonden bleek op de manege waar ik toen les had. Dat gaf me nog meer een boost om door te gaan en nog meer te leren.

Deze foto is gemaakt in de kleine bak bij de stal waar Tawenda stond. Tawenda zo heette dit paard. Het was wel een paard met een gebruiksaanwijzing. Ze moest niets van mannen hebben. Die konden ook niet zonder gevaar bij haar in de stal komen.

Zoeken naar foto’s

Ik heb afgelopen week gezocht naar de foto’s die ik gemaakt heb, ik heb een plakboek vol. Maar heel weinig foto’s die ik zelf gemaakt heb. Gewoon niet ingeplakt denk ik. Of niet af laten drukken en de negatieven verloren gegaan. Er zijn wel veel foto’s waar ik op het paard zit.

Sneeuwfoto’s

Wat ik wel tegenkwam en dat vind ik wel leuk, sneeuwfoto’s! Tawenda in de sneeuw! Nee, ze zijn niet van goed kwaliteit, want ook van deze foto’s zijn de negatieven verdwenen, en heb ik de foto’s in gescand om ze aan jullie te laten zien.

Paardenfotografie

Vorig jaar zou ik al een cursus volgen voor paardenfotografie, helaas is die niet doorgegaan. En staat er dit jaar weer een cursus op de agenda.
Degene met het verzoek voor deze foto heeft ook een paard en daar ga ik voordat de cursus begint een keer foto’s maken. Kijkt wat ik er nu van maak. En als het me bevalt en de foto’s bevallen bij de amazone. Wie weet ga ik dan naast honden en katten ook paarden fotograferen.

Een volgend blog zeker niet missen?

Schrijf je dan in voor de maillijst. Dan stuur ik je een berichtje als het volgende blog online staat.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *